Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sonja Ricotti - Elsüllyeszthetetlen

2012.07.03

soniaelsully-500x500.jpg

 

"Az élet nem más, mint utazás. És bár várnak rád megpróbáltatások és akadályok (ezek közül jó néhány olyan körülmények képében jelentkezik, amelyekre nem vagy hatással), a kezedben van a lehetőség, hogy megválaszd, hogyan kezeled és értelmezed ezeket, és miként reagálsz rájuk. Talán úgy érzed, hogy nincs sok választásod, pedig ez nem így van. Igenis van választásod.

Megválaszthatod, hogy békével és örömmel siklasz át rajtuk, vagy dühvel, frusztrációval és haraggal szenveded végig őket.

Akinek van egy csöppnyi esze, a békét és örömöt választja a szenvedés helyett. De akkor miért nem választja mindenki ezt a nyilvánvalóan jobb utat? Mert a legtöbb ember még csak nem is tudja, hogy ez a választás létezik. Épp ezért a tudatosság a kulcs.

Nálad van a kulcs, amellyel eljuthatsz erre a csodálatos, békességgel és derűvel teli helyre. A bejutást nem az határozza meg, hogy mi történik odakint, a külvilágban. Sőt, az is lehet, hogy épp nagy változások vagy negatív történések folynak az életedben, ez azonban nem számít. Egyedül az a fontos, hogy milyen választásokat hozol a belső világodban.

Megtörténhet, hogy olyan kihívást jelentő eseményekkel találod szemben magad, hogy a külső szemlélő úgy látja, minden szétesik körülötted, és az életed romokban hever, te azonban mindeközben igazi belső békét és örömöt élsz meg. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy a felszínen minden jól megy, te mégis boldogtalan és ideges vagy, az elmédben pedig káosz és elégedetlenség uralkodik.

Nem hiszem el, hogy mindez velem történik. Egy dolgot biztosan tudok: nagyon jó vége lesz. Még nem tudom, hogy mi, de valami elképesztő, hatalmas és csodálatos dolog fog kisülni belőle. Valami, ami sokkal nagyobb nálam. Gondoskodni fogok róla, hogy így legyen, mert nem lehet, hogy a semmiért menjek keresztül mindezen!"

Tippek Sonia Ricotti frissen megjelent Elsüllyeszthetetlen c. könyvéből, amelyek segítségével elérheted és megőrizheted a szeretet csodáját az embert próbáló időkben.

1. Horgonyozz le a biztonságban! Ha az ember feszült, fél, és úgy érzi, nem kap támogatást, automatikusan felfüggeszti a szeretet áramoltatását. Képtelenség beindítani a feltétel nélküli szeretet fiziológiáját, ha a tested épp a „küzdj vagy menekülj!” reakció állapotában van a stressz hatására. Hogy ezt gyorsan kikapcsold, vegyél néhány mély lélegzetet, és lazítsd el a gátizmodat. Ez beindítja a paraszimpatikus idegrendszert, és előkészíti a terepet annak, amit dr. Eva Selhub testelme-szakértő a test „szeretetválaszának” nevez.
Sonia Ricotti

2. Érezd a támogatást! A legenda szerint Albert Einstein egyszer azt mondta, az életben a legfontosabb kérdés, hogy vajon barátságos univerzumban élünk-e – vagyis olyanban, amely mindig támogat bennünket. Ha valamilyen kihívással találod szemben magad, érezd át a világegyetem támogatását, és keresd meg, milyen módokon szolgálja a helyzet legfőbb javadat. Tedd fel magadnak a kérdést: „Ez a dolog vajon az én élvezetemet vagy fejlődésemet szolgálja, vagy akár mindkettőt?” Ha így teszel, elkerülheted, hogy beinduljon a düh és a szomorúság biokémiája, és megakadályozza a szeretet áramlását.

3. Éld át az érzéseidet! Kutatásaim során arra is rájöttem, hogy az érzelmek elfojtása épp olyan káros hatással van a szeretet kifejezésének képességére, mint a túlzásba vitt érzelmesség. Szerencsére létezik egy harmadik opció: az érzések átélése. Igyekezz mindig közvetlenül és a maguk teljességében megtapasztalni az érzéseidet azáltal, hogy megfigyeled, hogyan jelennek meg az elmédben és a testedben – és aztán engedd el őket.

4. Szeresd önmagad! Próbáld ki a következő egyszerű technikát, amely segít, hogy visszatalálj a szívedhez, és emlékeztet arra, hogy törődj magaddal. A nap folyamán többször tedd fel magadnak a kérdést: „Mi a legszeretetteljesebb dolog, amit magamért tehetek most, ebben a pillanatban?” vagy „Hogyan szerethetném magam a legjobban most, ebben a pillanatban?”. Aztán figyelj oda a felmerülő válaszra, és tedd is meg az adott dolgot, bármi legyen is. Ha szereted magad és törődsz magaddal, azzal másoknak is elkerülhetetlenül a javát szolgálod.

5. Használd ki a megbocsátás erejét! Ha bármilyen régi tüskét vagy sértettséget őrzöl magadban, azzal akadályozod a szeretet áramlását. Az elengedéshez és a megbocsátáshoz használd az ősi hawaii kahuna-technikát, a Ho’oponoponót! Ehhez ülj le csendesen, és magadban ismételgesd a következőt: „Sajnálom. Kérlek, bocsáss meg. Köszönöm. Szeretlek.” A módszer azon az elven alapul, hogy teljes felelősséget kell vállalnod mindenért, ami történik veled. A Ho’oponopono lehetővé teszi, hogy a megbocsátás legtisztább rezgésével itass át minden helyzetet.

Javaslat

Legközelebb, ha azon kapod magad, hogy dühöt vagy szomorúságot érzel valaki miatt, állj meg, mielőtt reagálnál. Tedd fel magadnak a kérdést: Mit tehetek most, ebben a helyzetben, ha a szeretetet tartom szem előtt? Ahelyett, hogy bármi negatívat csinálnál, küldj az illetőnek szeretetet. Jó eséllyel igen nagy szüksége van rá.

6. Engedd be a szeretetet! Másoktól kapni és elfogadni ugyanúgy a szeretet megnyilvánulása, mint adni. Segít, hogy megnyisd a szívedet, és jótékony hatással van a testedre is. Kutatások bizonyítják, hogy amikor ajándékot kapunk, a szerotoninszintünk (a szerotonin a jó közérzet és a boldogság kémiai ingerületátvivő anyaga a testben) ugyanúgy megnövekszik, mint amikor mi magunk lepünk meg valakit. Épp ezért, ha legközelebb valaki adni szeretne valamit neked, akár konkrét ajándék, akár egy bók vagy valamilyen segítség formájában, jó szívvel fogadd el. Mosolyogj, és köszönd meg, közben pedig tudatosan éld át a hozzá kapcsolódó pozitív érzéseket.

7. Élj hálás szívvel! Kezdd el még ma a saját hálagyakorlatodat, és tudatosan vegyél észre, illetve értékelj mindent, amid jelenleg van. A hála a szeretethez vezető leggyorsabb út. Minden este sorolj fel öt olyan dolgot, amelyért hálás lehettél aznap. Ez a módszer teljesen megváltoztatta az életemet, és a tiédet is meg fogja, ha adsz neki egy esélyt.

8. Beszélj a szeretet nyelvén! Ha sikerül közvetlenül a feltétel nélküli szeretet nyelvén szólnod, akkor a másik emberből is ezt a szeretet fogod kihozni. Ha szeretnéd megerősíteni szeretet-testedet, hogy a lehető legpozitívabb hatással lehess a körülötted lévő világra, olyan szavakat kell használnod, amelyek szeretetet, nem pedig félelmet közvetítenek.

9. Figyelj a feliratra! Ugye, milyen jó lenne, ha egy párbeszéd során feliratban olvashatnánk a másik ember gondolatait, hogy tudjuk, valójában mit is értett a szavai alatt? Ha csak a kimondott szavakra figyelsz, és nem a mögöttük rejlő szándékra, könnyen megsértődhetsz, vagy úgy érezheted, hogy megtámadtak. De ha a szívedből hallgatsz, a tested félelmi rendszere lekapcsol, és nem érzékeled többé ellenségként a másikat. Megláthatod benne az embert, és azt, hogy mennyire hasonlít rád. Ez pedig felébreszti a szívedben szunnyadó együttérzést és szeretetet. Teremts biztonságos feltételeket mások számára ahhoz, hogy kommunikáljanak veled. Ezt leginkább úgy teheted meg, ha érzékeny és befogadó maradsz a kimondatlan érzésekre, amelyek a szavaik mögött rejtőznek.

10. Kapcsolódj rá egy nagyobb szívre! Ha a belsőnkben béke honol, a szeretet folyamatos áramlásban van. Hogy megőrizd ezt az állapotot, töltsd fel spirituális elemeidet, és minden nap szánj időt az elcsendesedésre, a meditációra és az imádságra. Ha összekapcsolódsz a szellemnek ezzel a belső forrásával, részesülhetsz a feltétel nélküli szeretet energiájából, és megtapasztalhatod az ok nélküli szeretet végtelen szintjeit.

Ha sikerül a mindennapjaid részévé tenni ezt a tíz egyszerű, de nagyon hatékony módszert, egyre többször és egyre hosszabb ideig tapasztalhatod meg a feltétel nélküli szeretet csodálatos állapotát. Amikor a szíved nyitva van, mind belső, mind külső világodban javulás áll be. Ez pedig a körülötted lévő emberekre is csodás hatással lesz.

Valóban igaz, hogy a feltétel nélküli szeretet képes megváltoztatni mindent.

Sonia Ricotti: Elsüllyeszthetetlen