Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rozsda és csont - Film

2013.04.13

Rozsda és csont

 

Filmajánló

Belga-Francia filmdráma

 

marion-cotillard.jpg

Marion Cotillard először vonulhatott fel a cannes-i Fesztiválpalota vörös szőnyegén egy versenyfilm, a francia Jacques Audiard csütörtökön bemutatott De Rouille et d'os (Rozsda és csont) című filmjének főszereplőjeként.A Franciaországban az egyik leginkább várt alkotást a kritikusok és a fesztiválközönség is nagy elismeréssel fogadta, s az Oscar- és César-díjas francia színésznőt már a legjobb női alakításért járó díj egyik nagy esélyeseként tartják számon a Croisette-n.
Jacques Audiard új filmje a rengeteg nemzetközi elismerés ellenére se került a magyar mozikba, itthon csak DVD forgalmazásban jelent meg. Sephanie (Marion Cotillard) delfinidomárként dolgozik. Egy verekedésbe torkolló bulizás után ismerkedik meg Alival (Matthias Schoenaerts), aki kidobóemberként dolgozik egy helyi klubban. A férfi nemrég érkezett meg kisfiával nővéréhez, aki befogadja Őket otthonába. Miután Stephanie egy munkahelyi baleset következtében elveszti mindkét lábát, lelkileg teljesen összetörik. Egy nap úgy dönt felhívja a férfit, akit előtte mindössze egyszer látott. Miután találkoznak, a két lelkileg sérült ember között elkezdődik valami. Egy szokványosnak koránt sem mondható kapcsolat. Sephanie a férfi nyers, de ugyanakkor egyenes stílusának köszönhetően lassan elkezd ismét élni. Megtanulja értékelni újra az életet, melyről úgy gondolta a baleset után, hogy számára már semmit sem tartogat. Bár első pillantásra Stephaniet gondolnánk a sérültebbnek, hamar rá kell jönnünk, hogy a kemény Ali semmivel sem jobb nála. Egy rakás alkalmi munka után elkezd illegális bokszmeccseken részt venni, melyre Stephanie minden alkalommal elkíséri. Végül itt talál újra magára. Audiard filmje egy gyönyőrű, keserédes szerelmi történet, melyben két merőben eltérő ember talál egymásban vigaszt és új értelmet az életben. Talán az elfogadás lenne az az egy szó, mellyel egyszerűen le lehetne írni kettőjük kapcsolatát. A két főszereplő tökéletes játéka és a rendező érzékenysége mellyel a témához nyúl, teszik a filmet felejthetetlenné.  

"Nagyon boldog vagyok, hogy éppen ezzel a filmmel mutatkozhatom be Cannes-ban" - mondta a díszbemutató előtt a francia színésznő.
Az egy Halálos szívdobbanás és A próféta rendezője - amiért 2009-ben a zsűri Nagydíját vihette haza - a kritikusok szerint ismét mesterművet készített; ezúttal a szépség és a szörnyeteg témájára, amely egy melodramatikus szerelmi történet, egy bunyós film és egy igazi művészfilm keveréke.
A szenvedés és a lemondás árán a lány fokozatosan fedezi fel, hogy képes másért is élni (Ali menedzsere lesz), az egyszerű fiatal férfi pedig megtanulja kommunikálni az érzéseit, és kimondani azt, hogy "szeretlek" - foglalta össze filmje lényegét a rendező a film sajtótájékoztatóján. A film forgatókönyvét a kanadai Craig Davidson novelláiból Thomas Bidegain írta, aki szerint "olyan egyszerű sorsokról van szó, amelyek a balesetek által válnak hősiessé, és sikerül teljesen új utat nyerniük".