Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Könyvek a várólistámra

2017.06.08

Peter Orban:

A hős utazása - A lélek útja önmaga megtalálásához

191 oldal
Kötés: puhatáblás, ragasztókötött
ISBN: 9789639569096

Életünk egy utazáshoz hasonlítható, amely ismeretlen tájakon vezet keresztül, ahol különböző elméletek, világképek és cselekvési minták nyújtanak segítséget a tájékozódásban. Időről időre akadályok kényszerítenek bennünket megállásra: betegség, szerencsétlenség, elszakadás, magány, halál. Utunk akkor válik a "hős utazásává", amikor ezeket a kényszerű pihenőket arra használjuk fel, hogy körülnézzünk. Ez a könyv az életnek ilyen állomásairól szól: megmutatja, hogyan zajlik le ez az utazás, és milyen tapasztalatok várnak közben a "hősre".

*********************************************

Pszichológia mindenkinek 1. - Agyműködés - Öröklés - Észlelés - Fejlődés

Philip Zimbardo, Vivian McCann, Robert Johnson
Libri Könyvkiadó, 2017

294 oldal
Kötés: kemény kötés
ISBN: 9789634331612

Hogyan tanulunk meg beszélni? A gyerekek tényleg felpörögnek, ha sok cukrot esznek? Mitől lesz boldog a házasságunk? Hogyan csapnak be minket az érzékszerveink?

A Stanford Egyetem professzora, a "börtönkísérlete" révén világhírt szerzett Philip Zimbardo és munkatársai tudományosan, ugyanakkor nagyon szórakoztatóan ismertetnek meg mindazzal, amit a pszichológiáról tudni kell. A szerzők felhasználják a legfrissebb kutatási eredményeket, és esettanulmányokkal, a kritikus gondolkodást fejlesztő feladatokkal segítik, hogy az elsajátított tudást a mindennapi életben is alkalmazhassuk. A Pszichológia mindenkinek nem véletlenül szerepel a világ főiskoláin, egyetemein a kötelező olvasmányok listáján.

Zimbardóék munkája magyarul négy kötetben jelenik meg. Az első kötet a tudomány alapjaival ismertet meg - vagyis agyunk működésével, az örökletesség kérdésével, az észleléssel, illetve az ember pszichés fejlődésével.

******************************************

A varázsbolt - Egy idegsebész lebilincselő története az agy rejtelmeiről és a szív titkairól

Dr. James R. Doty
Bioenergetic Kft., 2017

177 oldal
Kötés: kemény kötés
ISBN: 9789632912998

„Egy agyműtét bonyolult dolog, de a hátsó koponyaárokban végzett operáció, főleg egy kisgyermek esetében, szinte elképzelhetetlenül nehéz… Eltávolítom a tumor utolsó darabját, amely az agy mélyén az egyik nagyobb ütőérhez csatlakozik… Az asszisztens figyelme egy másodpercre elkalandozik, de ez elég arra, hogy átszakítsa az érfalat. És aztán elszabadul a pokol…
Vakon nyúlok be, de tudom, hogy e mögött az élet mögött a láthatónál sokkal több minden rejtőzik, és mindegyikünk képes csodát tenni, messze túl minden elképzelés határán. Sorsunk a saját kezünkben van, én pedig nem fogom hagyni, hogy ez a négyéves kisfiú most haljon meg, ezen a műtőasztalon.”
Egy alkoholista apa és egy depressziós, stroke-ban lebénult anya gyermekeként Jim nagy szegénységben nevelkedett. Élete egy zsákutca felé tartott, amíg 12 évesen egy bűvészkellék után kutatva, össze nem találkozott valakivel, aki csodálatos tudásával megváltoztatta az életét. Nekünk azonban nem kell besétálnunk egy varázsboltba, hogy felfedezhessük, miként viselhetjük el könnyebben a szenvedést, és hogyan válthatjuk valóra leghőbb vágyainkat. Elég, ha egyszerűen saját elménkbe és szívünkbe tekintünk, mert a csoda bennünk van. A varázsbolt szerzője szerint csak rajtunk áll, hogy megtaláljuk saját varázslatunkat, és erre másokat is megtanítsunk.

„Ez a könyv egy agysebész figyelemre méltó története, aki megpróbálja megfejteni az agy és a szív közötti kapcsolat rejtélyét. Attól fogva, hogy egy gyermekkori találkozás megváltoztatja az életét, addig, amíg felnőttként megalapítja a Könyörület Központot a Stanford Egyetemen, Jim Doty élete megmutatja, hogyan tehetjük a világot egy irgalmasabb hellyé. Biztos vagyok benne, hogy ez a történet sokakat inspirál majd arra, hogy megnyissák a szívüket, és megvizsgálják, mit tehetnek ők másokért.”
Őszentsége, a Dalai Láma

*************************************

 

Lépéselőny - Tanulj meg tanulni! - Tanulási stratégia a vidám diákévekhez

Lantos Mihály
Bioenergetic Kft., 2017

123 oldal
Kötés: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
ISBN: 9789632913094

Lehet, hogy nem úgy használjuk az agyunkat, ahogyan az a legjobban működni képes?
Nem aknázzuk ki a benne rejlő lehetőségeket? Lantos Mihály, a Villámolvasás a gyakorlatban című sikerkönyv szerzője, tanulás-módszertani tréner, egyetemi oktató megtanítja, hogy használjuk az elménket úgy, ahogyan az a legeredményesebben működik! Nem mutat semmi újat, csak emlékeztet bennünket arra, hogy milyen az, amikor a tanulás élmény! Ezt a módszert elsajátítva bármely korosztály élvezni fogja a tanulást és tudását.

**********************************************

Homo Deus - A holnap rövid története

Yuval Noah Harari
Animus Kiadó, 2017

368 oldal
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789633244975

Legyőztük a pusztító éhínséget.

Megfékeztük a gyilkos járványokat.

Véget vetettünk az öldöklő háborúknak.

De mihez kezdjünk ezek után?

Kíséreljük meg legyőzni az öregedést?

Próbáljuk meg kicselezni a halált?

Tegyük az embert istenné?

A világhírű jeruzsálemi egyetemi tanár, Yuval Noah Harari elgondolkodtatóan és világosan vázolja fel az emberiség lehetséges jövőit, és hogy miként válhat a Homo sapiens Homo deusszá.

Kiemelt értékelések a könyvből

MoHo Sapiensből lassan átváltunk Homo Deus-szá. Ám az emberfeletti ember Nietzsche filozófiájának egyik kulcsfogalma, már előtte is jelen volt az életünkben, nagyravágyás szó mögé bújva.
Lassan legyőzzük, az éhezést, a betegségeket és a legnagyobb ellenséget; a halált is. Apró változások a génekben, a test néhány pontján és lépésről- lépésre kerülünk közelebb a halhatatlansághoz.

https://www.youtube.com/watch…
Nem tudom a választ, anno Connor Macleod után, sokan – köztük én is – akartak halhatatlanokká válni.
Én ezen részét élvezném is https://www.youtube.com/watch… , de mi van a többivel, a többiekkel. Mindenki halhatatlan lenne. Exponenciálisan népesség növekedés mellett nem volna halálozás. Nyugdíj és annak pénzügyi oldal és megannyi kérdés, válasz és megoldás nélkül.

Hagyjuk; kezdjük az elején. És vala a holocén kor amikor mindenki egyenlő volt, de voltak egyenlőbbek ezek voltunk/vagyunk mi, emberek. Akik akkor csak egy másik állatfaj voltunk a többi között. Már megjelenésünkkel elkezdtük irtani mindent, ám akkor ezzel még nem voltunk tisztábban. S terjeszteni a saját önön nagyságunkat.
A korai élet kialakulása után a természetes együttélés a különböző fejlődési szintek mentén egyre inkább a teljes kisajátítás felé. Az írás és a pénz bevezetése mérföldkőnek számít. A már gépesített szaporulat a mezőgazdaság exponenciálás növelése(GMO), az állatok teljes kizsákmányolásához* vezet, igaz az már a tudomány és a mezőgazdaság szerelemgyermekének a forradalma. Amelyet a vásárló erő szabad akaratának fogalom köntösébe rejtünk. E szó mindenre mentség lehet. Elkezdődik az igazi rendszerben gondolkodás a teljes Földön,- szoros „információáramlással”- .
Egyetlen adatfeldolgozóvá váltunk, összekötve egységesen mindenkivel.

Kis lépésekkel közelítünk az Istenné válás felé. Nem egyik napról a másikra leszünk azok. A folyamat elkezdődőtt és szépen lassan halad velünk.** Itt egy kicsit mellé nyúl, mert szinte csak példákat hoz fel számomra kevés adattal és tényekkel alátámasztva. Talán szerencsés vagyok, hogy az evolúcióbiológiában már sikerült plusz információt szereznem, így jóval könnyebben lehet átjutnom az állatok világán.
Majd áttér magára az emberiségre. Mi az amit a világnak adott a csupasz majom. Röviden a kisajátítás és ez is lesz a kudarcunk, mivel a már kisajátított információ túl nő rajtunk.

Mi lesz a végeredmény? Talán ez a válasz:
https://moly.hu/idezetek/497693