Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Könyv - Philip Zimbardo

2018.05.29

Zimbardo: Régen rémesen unalmas volt a pszichológia

"Ez nagyon sok tankönyv és szakkönyv problémája, professzorok írják professzoroknak, egymás előtt akarnak felvágni a tudásukkal, nem az adott tudományterületet szeretnék érthetően bemutatni, érdekessé tenni.

Én viszont pontosan azért írtam meg a Pszichológia mindenkinek című könyvemet, mert azt akartam, hogy az órámra járó diákok olyan könyvből tanuljanak, ami szórakoztatja, leköti őket. Amiben olyan helyzetgyakorlatokat találnak, amelyekbe beleképzelhetik magukat. Nagyjából harminc éve kezdtem el írni a könyvet, tizennégy fejezetben gondolkodtam, mindegyik a pszichológia egy-egy alapterületét mutatja be.

A pszichológia meglehetősen bonyolult tudomány, le akartam egyszerűsíteni, hogy az olvasóimnak kedvet csináljak hozzá. Nem az elméletből, hanem a pszichológia gyakorlati vonatkozásaiból indultam ki, arról akartam írni, hogyan nyújthat segítséget a mindennapi életünkben a pszichológia. Végiggondoltam, milyen kulcsfontosságú témák kapcsolódnak az adott területhez ‒ például az agyműködéshez, az emlékezéshez, az észleléshez, a fejlődéshez ‒ amelyeket a munkatársaim kutatnak, illetve, amelyek az embereket foglalkoztatják. Óriási hangsúlyt fektettem a pedagógiára, rengeteg szituációs gyakorlatot írtam a kötetbe, amelyen keresztül az olvasó beleképzelheti magát az adott helyzetbe, végiggondolhatja, hogyan reagálna. Gyakorlatilag a tanítási módszereimet ültettem át a könyvembe, ugyanolyan interaktívan tanítok, ahogy a kötetet felépítettem. Függetlenül attól, hogy száz vagy ezer diák hallgatja-e az előadásomat, folyamatosan bevonom őket."

 

Pszichológia mindenkinek 1. - Agyműködés - Öröklés - Észlelés - Fejlődés

Pszichológia mindenkinek 2. - Tanulás - Emlékezés - Intelligencia - Tudatosság

 

zimbardo.jpg