Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az utolsó hegycsúcs - Film

2012.10.29

Hívják, de nem veszi fel. Egész életében elérhető volt, most meg nem válaszol. Mi történhetett? "A hegyimentők megtalálták annak a két hegymászónak a holttestét, akik most hétvégén tűntek el a Moncayón." Kirándulni ment a hegyekbe, és meghalt. 42 évesen. Róla szól ez a megragadó dokumentumfilm. Pablo Domínguezről, a katolikus papról, aki éjjel-nappali szolgálatot vállalt, aki ég és föld találkozási pontja volt, és ezt az emberek megérezték. A múlt tárul fel, hisz mindenki Pablóról beszél, mégis a jelen kérdéseire kapunk választ a szereplők szájából: Mi a boldogság? Lehet-e boldog, aki szenved? Van-e teljes élet? Mi a halál? 80 perc izgalom, 50 szereplő, spanyolos lendület, megragadó képek és zene, ráadásul nyomasztó légkör helyett derűs, őszinte, reménykeltő vallomások. Ez volt Pablo, és ilyen maga az élet.

Díjak:

- Legjobb dokumentumfilm ("Filmírók köre" - Círculo de Escritores Cinematográficos, Spanyolország)
- Legjobb dokumentumfilm (Mirabile Dictu Nemzetközi Katolikus Filmfesztivál, Vatikán)
- Legjobb film (mozis !Bravo! díj, Spanyolország)
- Legnagyobb társadalmi hatást kiváltó dokumentumfilm (Nemzetközi Filmfesztivál, Castilla La Mancha - Spanyolország)

A La última cima (Az utolsó hegycsúcs) hódít a spanyol mozikban IMBD – David P. „Davinine” (2010. június 7.)

Bár nincs a birtokunkban minden adat Spanyolország hétvégi jegybevételeivel kapcsolatban, mégis örömmel tölt el minket és meglep, hogyan üti ki a nyeregből egy spanyol film, a La última cima (Az utolsó hegycsúcs) – egyfajta „kisebbségi” premiert követően – a nagyobb produkciókat, és hogy hogyan terjed ki a vetítése 4-rõl 50 mozira egész Spanyolország területén, méghozzá egy héten belül.

A film már a premier hétvégéjén, ráadásul mindössze 4 kópiával elérte az első helyet a spanyol mozikra eső nézettséget illetően. Közel hatezer ember látta Juan Manuel Cotelo filmjét már akkor, amikor még csak 4 moziban ment a vetítés egész Spanyolország területén. Kétszeres nézőszámmal előzte meg a második helyen álló Szex és New York 2-t, és háromszor körözte le nézettségben a Perzsia hercegét és a Robin Hood-ot.

(A cikk három nappal a spanyolországi premier napját követõen került fel az IMDb honlapjára. – a Ford.)


Pablo élete:
Pablo Domínguez Prieto 1966. július 3-án született Madridban. 24 éves korában szentelték pappá. Teológiából és filozófiából doktori végzettséget szerzett. 7 könyve jelent meg - ezekből az utolsó Hasta la cumbre (Egészen a csúcsig) címmel kiadói siker volt Spanyolországban. Több százra rúg cikkeinek száma, több mint 50 konferenciát tartott . Minden 2000 méter feletti spanyol csúcsot meghódított. Eljutott az Alpok 4000 méter feletti csúcsaira is, és Amerikában és Ázsiában még magasabbakra. 2009 februárjában egy lelkigyakorlat megtartása után mászta meg az Ibériai-hegység legmagasabb pontját a Moncayót (2300 m). Családjához telefonon intézett utolsó szavai pár perccel halála előtt ezek voltak: „Felértem a csúcsra!“