Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az egészséges önbecsülésért

2011.05.06

Az egészséges önbecsülésért!

 A hétköznapokban is könnyen használható, egyszerű kis gyakorlati tanácsok, hogy ne érezd kevesebbnek, vagy többnek magadat másoknál!

 Az életednek 4 olyan területét mutatjuk be, amire ha kicsit több figyelmet szentelsz, akkor javulni fog nem csak az önmagadhoz való viszonyod, hanem az emberekkel való kapcsolataid is! Könnyebben fogsz kommunikálni, kapcsolatokat teremteni, és nagyobb örömöt fogsz szerezni a körülötted élőknek, ezáltal Te is derűsebbé és boldogabbá fogsz válni!

 Akkor kezdjük is!

 Az életben nagyon gyakran megesik velünk, hogy másokhoz méregetjük magunkat. Összehasonlítjuk önmagunkat a szomszéddal, a kollegákkal, a rokonokkal, szóval sok-sok emberrel, akikkel a mindennapjainkban találkozunk.

 Az eredmény az, hogy néha feldobottak vagyunk, mert JOBB-nak (többnek) találjuk magunkat másoknál, néha pedig levertek, mert ROSSZ-nak, (kevesebbnek) érezzük magunkat.

 Ez a folyamat már gyermekkorban indul, amikor a szülők összehasonlítják a gyerekeiket. Példaként azt is sűrűn észreveszik az éles szemű gyerekek, hogy a mi felnőttek egymást is méricskéljük, hasonlítjuk, viszonyítjuk, aztán meg ítélkezünk másokról is, meg magunkról is. Ezt az egész gyerekkori témát most azért nem tárgyaljuk itt bővebben, hiszen ez megérne egy külön tanulmányt, és itt most inkább a jelennel szeretnénk foglalkozni. Érintőleg csak jelezni szerettük volna, hogy milyen korán elkezdődik ez az életünkben. A társadalmi beidegződések és szokások természetesen nagymértékben hatással vannak a jelenünkre is, de ezekkel most itt csak annyira fogunk foglalkozni, amennyire feltétlenül szükséges, hogy megértsd a miérteket.

 Nézzük kicsit a viszonyokat:

 - Szörnyű vagyok, béna vagyok, lassú vagyok, nem vagyok elég jó…

 vagy

 - Sokkal szebb, okosabb, gyorsabb, erősebb és kitartóbb vagyok, mint ő…

 Első példa:

 Saját magunkat lealacsonyítjuk másokhoz képest, mert van pár olyan tulajdonságunk, ami még csiszolásra szorul. Hidd el, mindenkiben vannak olyan dolgok, amelyek nem működnek tökéletesen. Mindenkinek vannak hibái és gyengéi! Az, hogy mi, csakis kizárólag a gyengébb dolgainkat tartjuk a figyelmünkbe, és azt rendszeresen összevetjük más emberek erős oldalával, az tényleg csak frusztrációt okoz bennünk. Ez teljesen felesleges, és energiapazarló tevékenység!

 Második példa:

 Saját magunk dolgait mások fölé helyezzük, többnek, jobbnak és sokkal értékesebbnek érezzük magunkat másoknál. Lehet, hogy van pár pozitív tulajdonságunk, amelyeket mi értünk el, de az is lehet hogy csak jó géneket örököltünk. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy nekünk is ugyanúgy vannak gyengéink, és mások pedig másban jobbak, erősebbek, mint mi. Az, ha mi magunkat folyamatosan mások fölé helyezzük, az aztán tényleg egy energiát pazarló folyamat, arról nem is beszélve micsoda rossz érzéseket okozunk másoknak, és milyen benyomásokat hagyunk magunk mögött a hétköznapjainkban.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy az egónk előbb-utóbb úgyis találkozik, egy nálunk jobbal, szebbel, erősebbel, J …és ha nem vesszük észre időben az egónk játékát, ez a találkozás nagyon fájdalmas sérülésekkel fog járni!

 Mit lehet tenni, hogy a helyes önbecsülésünk kialakuljon?

Először is olvasd el figyelmesen a 4 tippet!

 1. TIPP

A HELYES BESZÉD KIALAKÍTÁSA

 Nagyon figyelj oda, hogy hogyan beszélsz!

Próbálj meg nem különbséget tenni a Főnököd, a Hajléktalan, a Beosztottad, és a Szomszédod közt. Lehet hogy nem könnyű az elején. Megszoktuk azt, hogy kioktatunk, nyájaskodunk, káromkodunk, dominálunk, utasítunk, alázkodunk és még sok egyéb, helytelen dolgot teszünk a kommunikációnkban. Ilyenkor történik meg az, hogy valakinél Jobbnak, vagy Rosszabbnak érezzük magunkat, és a beszédünkben mindent meg is teszünk, hogy ezt kimutassuk!

 Ahhoz, hogy egyre inkább észrevegyük önmagunkat egy ilyen helyzetben, azt hogy hogyan reagálunk dolgokra, ahhoz nagyon éles „szem” kell. Egy belső figyelem, egy olyan látás, amivel figyelni tudjuk önmagunkat. Ehhez az érzékeléshez, egy stabil belső nyugalom szükséges, amit csakis a meditáción keresztül érhetünk el. Kezdhetjük egészen egyszerű kis meditációs gyakorlatokkal.

 Nagyon fontos, hogy a beszédedben kerüld el, ezeket, a dolgokat:

- Káromkodás

- Agresszió

- Cinizmus

- Szarkazmus

- Irónia

- Gúny

- Panaszkodás

 Figyelj arra is, hogy minél kevesebbet fecsegj. Persze beszélgess sokat, de az igazán üres, és semmitmondó fecsegéseket inkább kerüld el.

 Ha foglalkozol az, egyszerű kis meditációs gyakorlatokkal, és egyre inkább nyugodtabbá válsz, akkor könnyebb lesz a fenti dolgokat elkerülni a kommunikációdban! Ha ezeket, a negatív dolgokat már sikeresen hárítod a beszélgetéseidben, akkor figyeld meg, hogy sikerül-e beilleszteni a helyükre az ellentétüket.

Az őszinteséget, a kedves beszédet, és a figyelmességet.

Az igazság az, ahogy már említettük, hogy meditáció nélkül nagyon nehéz tisztán és élesen látni, saját magunk kommunikációjában megmutatkozó, önmagunk és mások becsülésében történő hiányosságainkat.

Ami még nehezebb, hogy meditáció nélkül javítsunk ezen!

 Tehát, még ha valamennyit érzékelsz is a fent említett negatív dolgokból a beszélgetéseidben, ezeknek a pozitív, szépségre és kedvességre cserélésében van igazán szerepe a meditációnak! Különben csak egy kényszeredett és furcsa erőlködés fog belőle kikerekedni.

Miért?

 Gondolj csak bele, hogyan is tudhatna valaki úgy általában kedves lenni az emberekkel (a Főnöktől, a Hajléktalanig), ha nincs benne derű és harmónia…

Az a nyugalom, ami igazán belül van, és nem külső dolgok okozta, pillanatnyi boldogság. Ezt az egyre inkább megingathatatlan harmóniát, csakis a meditáción keresztül valósíthatod meg.

 Ha másokat megtisztelsz a szép, és kedves beszéddel, valójában önmagadat is megtiszteled, becsülöd vele!

  2. TIPP

NE DOHÁNYOZZ, ÉS NE IGYÁL ALKOHOLT!

Ahogy a fenti fejezetben megemlítettünk pár negatív dolgot a kommunikációban, hogy ne káromkodjunk stb., úgy a dohányzás is ilyen. Nagyon súlyosan károsítjuk vele a Torokcsakránkat (visshudi). A tüdő, a szív és az egész érrendszerünket is legyilkoljuk vele, de a torkunknál lévő energiaközpont (csakra) megfelelő működését is nagyon hátráltatjuk a rendszeres dohányfüsttel!

A torokcsakra egyik fő tulajdonsága, hogy az ő munkája segíti a helyes önbecsülésed kialakítását. Tehát ha jól működik, akkor önmagadat is tudod becsülni, és másokat is.

 A dohányzás mellett pedig a másik negatív erő az alkohol, ami kezdetben úgy tűnik, hogy ellazít, de ez illúzió! Azért, mert ez a belső fesztelenség, ez a kellemes ellazulás, ez egyre inkább függni fog 1-2 (később már jóval több) pohár italtól, aztán egy idő után észrevehetjük, hogy a társaság nemhogy teljesen ellazult lenne, hanem igazán feszültté válik, ha nincs egy kis ital a közelben!

 Így semmi esélyed arra, hogy a helyes önbecsülésed, az önmagad és embertársaid iránti tisztelet kialakuljon! Így nemcsak hogy az emberi méltóságod fog egyre mélyebb szintre jutni, hanem az éberséged, a tudatosságod, és a fentebb említett, meditáció által megszerzett nyugalmad és belső derűd is elveszik. Visszasüllyedsz az agresszív, gúnyos, panaszkodós és tiszteletlen beszéd szintjére.

 3. TIPP

NE ÉREZZ BŰNTUDATOT!

Az önbecsülésünket, egyik leginkább támadó negatív erő a BŰNTUDAT!

Jaj, milyen béna voltam! Hogy elszúrtam! Akkor ott elrontottam, nem így kellett volna! Jól elbaltáztam, kész vége, szörnyűséget okoztam! Bocsánat hogy egyáltalán élek! Mindig elrontom, sosem tudom mi a helyes!

Kész, vége!

Ide az ostort, és ne csapkodd vele magad, mert semmi értelme!

Nagyon szeretünk, ebbe az önsajnálatba belezuhanni, mert ez nagyon kényelmes!

Először is magunkra tudjuk mások figyelmét (és energiáját) vonni, hogy foglalkozzon velünk.

Másodszor ezt nagyon rafináltan tesszük, mert nem a csillogó-villogó pozitív tulajdonságainkkal kívánjuk mások figyelmét magunkra vonni, hanem a sajnálatukkal.

 Ugye milyen béna vagyok? Te biztos jobban csináltad volna! Én mindig elszúrom, nem vagyok rá képes!

 Harmadszor azért is kényelmes ez a hozzáállás, mert így nem kell szembe nézni önmagunkkal, hogy valójában mit és miért szúrtunk el? Maradhat a panaszkodás, és az önsajnálat.

 Ahhoz hogy ezen a ponton túl juss, észre kell venni, amikor ez megjelenik benned! Ha ez megvan, akkor figyeld meg a Bűntudatod tárgyát, és nézd meg azt, hogy hol, mikor rontottál el valamit. Ha valójában elszúrtál valamit, akkor nézd meg, és örülj annak, hogy felfedezted, és tanulni tudsz belőle! Legközelebb pedig, ha hasonló szituációba kerülsz nem követed el. Így jutsz el a megoldáshoz. Az csak egyhelyben topogás, hogy folyamatosan a múlton bánkódsz és keseregsz. Lépj túl rajta, és próbáld nem elkövetni újra azt a hibát. Ezáltal lesz benned egy tartás, ami az őszinteségből fakad.

Igen ezt, meg ezt, így és így elszúrtam belátom, tudom hogy miért tettem ezt, legközelebb, ha egy hasonló szituációba kerülök, belátóbb és bölcsebb leszek.

Ha idejében észreveszed, és helyére teszed a bűntudatot, óriási lépést tettél az ügyben, hogy az önbecsülésed a helyére álljon! Olyan belső tartásod lesz, ami fantasztikus erővel fog felruházni a hétköznapokban!

Ehhez nem kell más, mint, éles és őszinte figyelem.

(üdítőital nyelvre ezt úgy fordítanánk, Maximum Meditáció - No alkohol :)

FONTOS

A saját önbecsülésed helyreállítása mellett, nem nézheted tétlenül mások önostorozását! Ha azt látod, hogy a környezetedben valakit nagyon emészt a bűntudat, szépen mond el neki, hogy ne rágja magát, felesleges, szépen vegye észre mit, hol rontott el, és legközelebb ne tegyen így. Ennyi.

Akár el is küldheted neki ezt a tanulmányt, hogy vegye észre azt, hogy zsákutcában kering, és érdemes lenne végre megkeresnie a kijáratot.

 4. TIPP

LÉGY RÉSZE AZ EGÉSZNEK!

Ahhoz, hogy igazán becsülni tudd önmagadat, és másokat, fel kell fedezni azt a világot, ami a testen túl van. Meg kell ismerni egy finomabb szintű világot. A lélek és a vibrációk, a rezgések és az energiák világát. Azért van erre szükség, mert ezeknek az állapota mutatkozik meg fizikai szinten a testedben, vagy akár a viselkedéseidben is. Ebben a távolabbi világban (ami lehet, hogy messzinek tűnik, de igazából ott van benned) történő dolgok jelennek meg az életedben, a gondolataidban, érzelmeidben, és viszonyaidban önmagadhoz, másokhoz és a világhoz.

Ha ott belül rendben vagy, akkor az a kinti életedben csodálatosan megmutatkozik. A belső változás, átalakít mindent!

Ebben a tanulmányban ez a 4. tippünk, a helyes önbecsülésed kialakítására, de valójában ez a legjelentősebb!

Hogy miért?

Az első 3 tipp is csodákat tud művelni veled, és nagyon segíti, hogy az életed egy kellemesebb légkörben haladjon tovább, de hogyha ezt a 4. tippünket megfogadod, az életed, egy rakétához hasonlóan fog szárnyalni a Béke Szigete felé!

Ha elmerülsz a meditációban, eljuthatsz a Lélek állapotához. Ott már nincsenek negatív erők, onnan szépen rendbe tudod tenni az egész életedet! Az egészségedet, a külvilággal, és önmagaddal való kapcsolataidat. Ledöntheted belső gátjaidat, és erősítheted a pozitív tulajdonságaidat!

A legfontosabb, hogy ebben az állapotban igazából már túl jutsz önmagadon. A finom vibrációkból és energiákból álló világban, egy olyan óceán részévé válsz, ahol már minden sejt, mindegyikkel kapcsolatban van. Együtt hullámoznak… Az Egész részévé válsz!

Ez egy sokkal, de sokkal nagyobb segítség, ahhoz képest, amit Te egyedül képes lennél véghezvinni!

Egy olyan gyógyító kútra lelsz ez által, ami számodra folyamatosan csak áramoltatni fogja a gyógyító vizet!

Lehet, hogy nagy szavaknak érzed ezeket, esetleg túlzásnak, és meg is írjuk őszintén, nem kívánjuk Tőled, hogy ezt elhidd, vagy elfogadd!

Tekintheted ezt egy lehetőségnek, amit teljes mértékben díjtalanul próbálgathatsz, ameddig jól esik! Az egész weboldalunk erről szól, hogy kísérletezz a meditációval egész nyugodtan otthon, olyan tempóban, ahogy jónak érzed, és csak figyeld a változásokat az életedben!

Ha elfogadsz egy jótanácsot így a vége felé, ahhoz hogy egy kis kezdeti tapasztalásod legyen erről a vibrációkban gazdag, meditációs világról, végezd el, ezt az egészen egyszerű kis - 10 perces - meditációs gyakorlatot:

http://www.jogameditacio.hu/gyakorlatok/onmeg.html