Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zarándokút

2011.07.01

Mindenkit vár a magyar El Camino

Csaknem ötszáz kilométer hosszú a Magyar Zarándokút, ahol mindenki megtalálhatja a lelki békéjét.

A tavasszal megnyílt 420 kilométer hosszú Magyar Zarándokút Esztergomból indul a Pilist, a Kunsági Nemzeti Parkot érintve Szekszárdon át, majd a Mecseken keresztül Máriagyűdön ér véget, szent helyeket (különleges kisugárzású helyeket) összekötve.

A Magyar Zarándokutat egyre többen „Magyar Camino” néven emlegetik. Kétségtelen, hogy az út kialakításában és működésében egyaránt, sok hasonlóság található a spanyol és magyar út között. Az útvonal hosszának fele hegyvidék, fele pedig alföldi sík terep. Hegyvidéken kezdődik és végződik, középső szakasza síkság. Átlagos tempóban haladva kb. 17-22 nap alatt lehet végigjárni. Az Út fizikai megtestesítését a kijelölt, „felfestett” útvonal és a kb. 25–30 km-enkénti zarándokszállások hálózata adja. Az útvonal többnyire földutakon, turista ösvényeken a természetben vezet, de a közbeeső településeket is érinti. Több helyen, ahol fogadókészség mutatkozik, alternatív nyomvonalak kerülnek kialakításra fontosabb helyszínek felkeresésére.

A szállásokat, amelyek olcsó, puritán, csoport-szállások, önkormányzati, egyházi és civil összefogással alakítják ki és működtetik minél egyszerűbb módon. Fejlesztésük pedig az egyesület kezdeményezésére megalakult, Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás támogatásával történik, pályázatok alapján. Idővel a működő Út mentén megjelennek a differenciált szolgáltatást biztosító magánszállások, és önfenntartóvá, önfejlesztővé válik a rendszer.

A Zarándokutat mindenki bármilyen (vallási, ideológiai, bőr szín szerinti, stb.) megkülönböztetés nélkül bejárhatja, aki elfogadja a működés szabályait. A jelentősebb hálózati alappontokon zarándok-útlevelet lehet kiváltani. Ez jogosít fel a zarándokszállás használatára. 100 km gyalogos zarándoklást követően, zarándok oklevél kérhető. Az Út teljes hossza teljesíthető több szakaszban, akár több év alatt is. A tapasztalatok szerint egy hét zarándoklat kell ahhoz, hogy érezhetővé váljon az Út hatása, amely előre pontosan nem definiálható. Az Utat elmesélni, bemutatni, filozófiáját megértetni másokkal nem lehet. A Zarándokutat át kell élni, át kell érezni és csak útközben tapasztalható meg, kinek, mit jelent valójában.

A Magyar Zarándokút 2011 tavaszától, teljes hosszában, Esztergomtól Máriagyűdig szállásépületeivel és irodáival együtt szolgálja a zarándokokat. Az Út alapja lehet a majd a Czestochowa – Medugorje között tervezett nemzetközi zarándokútnak.

Kevésbé fárasztó, alternatív útvonal

A magyar zarándokútnak egy alternatív útvonala érinti Bátaszéket. Ezt az útvonalat azok számára ajánlják, akik kevésbé meredek terepen kívánnak eljutni a végcélig. A településre két irányból – Szekszárd és Baja felől – érkeznek majd a zarándokok, akik a parókia mögötti úgynevezett Ferenc-házban találhatnak szállást maguknak. Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy a helyi óvoda épületében vendégházat alakítanak ki, s a zarándokok fogadásába bevonják a magánszálláshelyeket is.

A Magyar Zarándokút működésének további praktikus információi

 

zarandokut.jpg