Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Teszt 20 kérdéssel

2011.04.15

 

Teszt 20 kérdéssel

Szeretettel ajánlom figyelmetekbe!

Érdekes nézd meg!

 

Amit elárulhatok magamról - én az ENFJ tipusba tartozom!

Elégedett vagyok és hálás!

Köszönöm

 

dns-spiral.jpg

Idealisták

 

Általánosságban igaz rájuk:


· Lelkes, bízik az intuícióiban, igényli a romantikát, keresi az igaz énjét, értékeli a tartalmas kapcsolatokat
· és a bölcsesség megszerzéséről álmodozik
· Szereti magában, hogy szeretetteljes, kedves és őszinte
· Hajlamos az adakozásra, a spiritualitásra fogékony, megbízható, a kiteljesedésre koncentrál
· Párkapcsolatát intenzíven éli meg, gondoskodó szülő és inspiráló vezető
Az "idealista" az a temperamentum típus, amelyik szenvedélyesen el van foglalva azzal, hogy fejlődjön a személyisége, hogy megtalálja ki is ő valójában és hogyan hozhatja ki magából a legtöbbet. Ez az önismeret iránti éhség vezérli a fantáziáját. És másokat is segíteni akar, hogy tegyék meg ugyanezt az önismereti utat. Az idealistának így legmegfelelőbb emberekkel dolgozni, akár az oktatásban, akár tanácsadásban, újságírásban, minisztériumokban jól teljesítenek. Segít másoknak megtalálni a helyüket az életben, gyakran ösztönözve másokat, hogy találják meg igazi önmagukat és használják ki a bennük rejlő potenciálokat.


Az idealista biztos benne, hogy az együttműködés a legjobb útja annak, hogy mindenki elérje a célját. A konfliktus és konfrontáció elkeseríti, mert úgy érzi szükségtelen gátakat épít emberek közé. Álma, hogy harmonikus, gondoskodó interperszonális kapcsolatokat tudjon kialakítani, és hihetetlen tehetsége van hozzá, hogy más emberek kapcsolatában is ezt elérje. Ez az emberek közti harmónia romantikus ötletnek tűnhet, de az idealista gyógyíthatatlan romantikus, aki inkább arra fókuszál, hogy "mi lehetne", ahelyett hogy mi van valójában az itt és mostban. Abban hisz, hogy az élet tele van lehetőségekkel, amiket csak ki kell aknázni. Nagyon etikusan cselekszik, magas mércéket állít fel magában arról, hogy mi a jó és mi a rossz. Az élet spirituális vagy misztikus dimenziója, a "láthatatlan", sokkal fontosabb számára, mint az anyagi dolgok.


Kapcsolatait áthatja a jóakarat és a szeretet. Hisz abban, hogy segítenie kell másoknak. Általában kevés, de nagyon bensőséges barátai kapcsolatai vannak, a gyerekeivel különlegesen mély kapcsolatra vágyik, szerelemi életében, pedig lelki társat keres, olyan partnert, akivel érzelmileg és spirituálisan kapcsolódni tud, megosztva a legmélyebb érzelmeit és a bonyolult belső világát.
A lakosság kb. 20-30 %-a "idealista" típus, ami nagyon jó, mert insprilája a többieket lelkesedésével és idealizmusával.

Életcéljai:
Harmónia, kellemes érzelmek, intuíció használata, az én jobb megismerése

Erősségei:
Nagyon ügyesen teremt harmóniát a munkahelyen és a kapcsolatokban. Észreveszi, hogyan lehet mások kedvében járni.

Szereti:
Érzelmeket, emberek közötti harmóniát, spiritualitást és fantáziát, másokkal való interakciót

Nem szereti:
Veszekedést és viszálykodást, azokat, akik többre tartják a szabályokat, mint az embereket, ha valaki érzéketlen mások érzelmei vagy szenvedési iránt, a versengést

Amit más típusok nem szeretnek benne:
Túlérzékeny mások érzéseire, túlzottan empatikus, elrugaszkodottnak és bolondosnak tűnhet mások számára                                                

                                                                    ***

Lágy szívű, empatikus és felelősségteljes. Könnyen ráhangolódik másokra. Mindenkiben meglátja a lehetőséget, és segíti mások önmegvalósítását. Jó hatással van az egyénekre és csapatokra. Hűséges. Megszívleli a dicséretet és a kritikát. Könnyen barátkozik és nagyon jó vezető.
Az ENFJ elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahol aszerint áll hozzá dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe. Másodlagosan befelé fordul, ahova az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be.
Az ENFJ-k emberekre összpontosító személyek. Az emberekkel kapcsolatos lehetőségek világában élnek. Bármely más típusnál jobban értenek az emberekhez. Megértik és törődnek az emberekkel, és különös tehetségük van ahhoz, hogy kihozzák másokból a legjobbat. Az ENFJ-k fő célja az életben, hogy szeretetet, támogatást és boldogságot biztosítsanak másoknak. Mások megértésére, támogatására és bátorítására összpontosítanak. Tesznek azért, hogy az események mozgásba lendüljenek mások körül, és ebben lelik a legnagyobb személyes örömüket.
Mivel az ENFJ-k ilyen kivételes módon értenek az emberekhez, megvan az a képességük, hogy el tudják érni, hogy mások pontosan azt tegyék, amit ők akarnak. Belemásznak az emberek fejébe, és azt a reakciót érik el, amit szeretnének. Az ENFJ- k motivációi általában önzetlenek, de azon ENFJ-k, akiknek a személyisége nem éppen megfelelően fejlődik, arról ismertek, hogy az emberek feletti hatalmukat mások manipulálására használják.
Az ENFJ-k annyira a külvilágra összpontosítanak, hogy különösen fontos számukra, hogy némi időt egyedül töltsenek. Ez egyes ENFJ-k számára nehéz lehet, mert hajlamosak kemények lenni önmagukkal, és sötét gondolatok felé fordulni, amikor egyedül vannak. Éppen ezért az ENFJ-k olykor kerülik az egyedüllétet, és társas tevékenységekkel töltik meg az életüket. Az ENFJ-k hajlamosak mások szükségleteit szem előtt tartva meghatározni az életcéljaikat és a fontossági sorrendet, és nincsenek mindig tisztában a saját szükségleteikkel. Személyiségtípusuk számára természetes, hogy hajlamosak mások szükségleteit a sajátjuk elé helyezni, de szükséges, hogy folyamatosan tisztában legyenek a saját szükségleteikkel, nehogy feláldozzák magukat a másokon való segítés késztetése folyamán.
Az ENFJ-k más extravertált típusoknál visszafogottabban nyílnak meg másoknak. Habár erősen hisznek a meggyőződéseikben, mégis inkább tartózkodnak tőle, hogy ezeket kifejezzék, ha ez akadályozná, hogy kihozzák másokból a legjobbat. Mivel leginkább az foglalkoztatja őket, hogy elősegítsék másokban a változást, ezért gyakori, hogy mindenkivel személyre szabottan érintkeznek, amolyan kaméleon módjára, ahelyett, hogy önmagukat adnák. Ami nem jelenti azt, hogy az ENFJ-knek nincs véleményük. Az ENFJ-knek határozott értékrendjük és véleményük van, amit világosan és tömören képesek kifejezni. Ezeket a meggyősződéseiket kifejezésre juttatják, amíg nem túl személyesek. Az ENFJ sok tekintetben nyílt és nyitott, de leginkább arra összpontosít, hogy fogékony és támogató legyen másokkal. Amikor egy mély meggyőződésük és valaki szükségleteinek a kielégítése kerül szembe egymással, nagy valószínűséggel a másik ember szükségleteit tartják fontosabbnak.
Az ENFJ esetenként elég magányosnak érezheti magát, még akkor is, ha emberek veszik körül. Az magányosság érzését súlyosbíthatja, hogy hajlamos nem felfedni a valódi énjét.
Az emberek imádják az ENFJ-ket. Szórakoztatóak, és ténylegesen megértik és szeretik az embereket. Jellemzően nagyon egyenesek és őszinték. Általában az ENFJ-k rengeteg önbizalmat sugároznak magukból, és adottságaiknak köszönhetően sokféle dologhoz értenek. Általánosságban okosak, tele vannak energiával, erőteljesek és lendületesek. Általában jók bármiben, ami érdekli őket. Az ENFJ-k szeretik, ha minden rendezett körülöttük, és keményen dolgoznak, hogy rendet tartsanak, és hogy tisztázzák, ami nem egyértelmű. Hajlamosak fontoskodóan viselkedni, főleg ha az otthoni környezetükről van szó.
Munkakörnyezetben az ENFJ-k jól teljesítenek olyan pozíciókban, ahol emberekkel kell foglalkozniuk. A különös képességük, hogy megértenek másokat, és hogy pont azt mondják, amire a másiknak szüksége van ahhoz, hogy boldog legyen, született tanácsadókká teszi őket. Szeretnek a figyelem középpontjában lenni, és nagyon jól szerepelnek olyan helyzetekben, ahol inspirálhatnak és vezethetnek másokat, mint például a tanítás.
Az ENFJ-k nem szeretnek személytelen érveléssel foglalkozni. Nem értik és nem tartják sokra az előnyeit, és kényelmetlenül érzik magukat olyan helyzetekben, ahol logikával és tényekkel kénytelenek foglalkozni, anélkül, hogy azoknak bármi köze lenne bármilyen emberi tényezőhöz. Az emberekkel kapcsolatos lehetőségek világában élve jobban élvezik a tervezgetést, mint a tetteket. A jövő lehetőségeitől izgatottak lesznek, de könnyen elunják magukat és nyughatatlanná válnak a jelentől.
Az ENFJ-knek különleges érzékük van az emberekhez, és alapvetően akkor boldogok, amikor ezt arra használhatják, hogy segíthessenek másokon. Akkor a legelégedettebbek, amikor másokat szolgálhatnak. Az emberiség iránti őszinte érdeklődésük, és az emberekkel kapcsolatos, kivételes intuitív megérzéseik folytán képesek a legvisszahúzódóbb egyéneket is előcsalogatni a csigaházukból.
Az ENFJ-k erősen igénylik a szoros, bensőséges kapcsolatokat, és rengeteg energiát képesek arra fordítani, hogy ilyen kapcsolatokat teremtsenek és fenntartsanak. Nagyon hűségesek és megbízhatóak egy ilyen kapcsolatban.
Annak az ENFJ-nek, akinek nem fejlődött ki rendesen az Érző oldala, nehézségei adódhatnak, ha jó döntést akar hozni, és nagy mértékben másokra támaszkodik a döntéshozás folyamatában. Ha az Intuíciója nem fejlődött ki megfelelően, akkor előfordulhat, hogy nem látja a lehetőségeket, és elhamarkodottan ítél meg dolgokat valamilyen elfogadott értékrend vagy társadalmi norma alapján, anélkül, hogy tisztában lenne az adott helyzettel. Egy ENFJ, aki nem találta meg a helyét a világban, valószínűleg elképesztően érzékeny a kritikára, és hajlamos a túlzott aggodalomra és a bűntudatra. Továbbá nem ritkán manipulatív, és irányítani akar másokat.
Általánosságban az ENFJ-k elbűvölő, kedves, szívélyes, kreatív és sokoldalú egyének gazdagon fejlett meglátásokkal arról, hogy mi motivál más embereket. Ezen különleges képességük, mellyel meglátják a másokban rejlő lehetőségeket, az őszinte vágyukkal együtt, hogy segítsenek másoknak, igazán értékes egyénekké teszik az ENFJ-ket. Az ENFJ annyira önzetlen és gondoskodó, hogy fontos észben tartania, hogy a saját szükségletei épp olyan fontosak, mint másokéi.
(fordítás: Kain)

Az ENFJ típus kitűnő vezetője csoportoknak, akár feladatcsoportoknak, akár személyiségfejlesztő csoportoknak. Biztos abban, hogy követik, sohasem kételkedik abban, hogy az emberek azt akarják tenni, amit ő javasol.
Az ENFJ törődést, gondoskodást és beavatkozási készséget közöl mások felé. Így az emberek hozzá fordulnak segítségért és támogatásért, amit rendszerint meg is tud adni. Néha ezek az igények legyűrik, és úgy érzi, hogy képtelen a távolságtartásra. Úgy tűnik, hogy az ENFJ nem tud hátat fordítani az ilyen igényeknek még akkor se, ha ésszerűtlenek. Különösen sebezhető pontja, hogy idealizálja a személyek közötti kapcsolatokat. Ezért akaratlanul lehengerelheti barátait, akikben azt a hitet kelti, hogy képtelenek a róluk alkotott elképzelésnek megfelelni. A valóságban az ENFJ rendkívül türelmes másokkal szemben, ritkán kritizál, és mindig érdemes a bizalomra.
Az ENFJ típus biztosra veszi, hogy megértik és közeledését, közléseit elfogadják. Ahogyan ő maga is kész a dolgok elfogadására, ugyanúgy feltételezi másokról ugyanezt. Ha ráébred, hogy álláspontját vagy meggyőződését nem fogták fel, vagy nem fogadták el, meglepődik, meghökken és némiképp meg is sértődik. Szerencsére ez nem történik meg nagyon gyakran.
Az ENFJ-nek szokatlanul erős a képessége arra, hogy empátiával viszonyuljon másokhoz, magába szívva mások jellemzőit, érzéseit és véleményét. Ez veszélyt jelenthet neki, mivel tudat alatt túlságosan azonosulhat másokkal, és úgy veheti magára azok terheit, mintha a sajátjai lennének. Ez alatt kockáztathatja saját identitás-tudatát. Az ENFJ jól teszi, ha követi sugallatait, mivel általában igen jól fejlett intuícióval rendelkezik. A csupán logikai alapon hozott döntései esetleg nem annyira egészségesek, és ellenőrzésük egy olyan személy által, akinek erős T preferenciája van, időnként tanácsos lehet számára. Az értékek keretén belül azonban az ENFJ biztosan áll a lábán. Ritkán téved egy másik ember motivációját vagy szándékát illetően, akár rejtett az, akár nem. Ez a típus szociális szempontból nagyon jó alany és kiváló társ vagy barát. Hajlamos rá, hogy nem uralkodik sem gyermekei, sem társa felett. Sőt, nyugodt kedélye miatt ő válhat áldozatává olyan társának, aki esetleg egyre követelőzőbbé válik. Az ENFJ társ mindig megpróbál tetszeni, és felelősnek érzi magát, ha nem megy simán otthon az élet. Az ENFJ-ben vágyakozás él az ideális után, ami gyakran elégedetlenséget eredményez a társkapcsolataiban vagy barátságaiban. Ez a tökéletes utáni vágyakozás látszik a karrierjében is, mert bármilyen feladata is van, mindig bizonyos nyugtalanságot érez, és mint az ENFP típusnak, úgy az ENFJ-nek is nagy számú foglalkozás kínál sikert. Mivel verbális képessége igen jó, szívesen foglalkozik emberekkel, különösen szemtől-szembe: a hírközlés szervei, a minisztériumok és a színpad, ill. film világa telis-tele van sikeres ENFJ típusokkal. Kiváló gyógykezelők, karizmatikus oktatók, kitűnő tisztségviselők és ideális kereskedők. Az olyan területeket, amelyek nem kínálnak lehetőséget az ENFJ kapcsolatkezelési tehetségének, mint például a könyvelés, azt kerülniük kell. Egyébként bármely, ember és ember közötti közvetlen kapcsolattal járó foglalkozást, ahol a személyes, tartós kontaktus szerepet kap, alapozhatjuk az ENFJ személyiségére.
Az ENFJ szereti a rendezett és szervezett dolgokat. Fontosnak tartja a munka és a szociális kötelezettségeinek megtervezését és abszolút megbízhatóan figyelembe is veszi az ilyen elkötelezettségét. Kedvességgel és törődéssel tud bánni az emberekkel, népszerű, bárhol is legyen. Az a képessége, hogy jól érzi magát a vezető és a követő szerepében is, megkönnyíti, hogy bármely helyzetben magunk körül tudjuk őt.


Az ENFJ-k az emberiség jóakaratú “tanítói”. Félelmetes karizmájuk van, ami sokakat a gondoskodó gyámságuk vagy a nagy rendszerük felé fordít. Sok ENFJ-nek félelmetes a befolyásoló ereje, ami a fenomenális interperszonális készségükön és az egyedülálló eladási képességükön alapszik. De általában nem manipulációnak szánják – az ENFJ-k alapvetően hisznek az álmaikban, valamint segítőnek és támogatónak látják önmagukat, ami általában igaz is.

Az ENFJ-k globális tanulók. A teljes képet látják. Az ENFJ széles körűen koncentrál. Némelyikük hihetetlen számú feladattal vagy projekttel képes zsonglőrködni. Sok ENFJ-nek félelmetes vállalkozói képességei vannak.

Az ENFJ-k – definíció szerint – J-k, akikkel a szervezettséget és döntésképességet társítjuk. De nem hasonlítanak az SJ-kre vagy NTJ-kre sem a környezetük megszervezésében, sem az esetenkénti makacsságban. Az ENFJ-k a személyközi kapcsolatokban szervezettek. Az irodájuk vagy rendetlen vagy nem, de az emberekről és az indítékokról a következtetéseiket (melyekre az Érzésük segítségével jutnak) sokkal gyorsabban levonják, és ezek sokkal rugalmasabbak, mint az NFP társaiké.

Az ENFJ-k ismerik és elismerik az embereket. Mint a legtöbb NF (és az Érzők általában), hajlamosak elhanyagolni magukat és saját szükségleteiket mások szükségletei miatt. Vékonyabb pszichológiai határaik vannak, mint a legtöbbeknek, és kevésbé érzékeny emberek könnyen megsérthetik vagy kihasználhatják őket. Az ENFJ-k gyakran többet vállalnak fel mások terheiből, mint amennyit elbírnak.

Védjegy: “Az elsőkből lesznek az utolsók.”
Ez az ENFJ-k nyitott ajtó politikájára utal. Egy ENFJ kollégám mindig behív az irodájába, tekintet nélkül a saját körülményeire. Ha másvalaki jön az ajtóhoz, megengedi neki, hogy félbeszakítsa a beszélgetésünket a saját kívánságával. Míg arról a kívánságról beszélnek, megszólal a telefon, és ő felveszi. Mások beugranak egy “rövid kérdéssel”. Végül felkelek, bemegyek az irodámba, és a telefon hívásvárakoztatás funkcióját használom. Amikor leteszi, már én élvezem az osztatlan figyelmét!

fordította: Epi forrás:http://typelogic.com/enfj.html

Fogékonyak és felelősségvállalók. Valódi érdeklődést éreznek az iránt, amit mások gondolnak vagy akarnak, és a dolgokat megpróbálják a mások érzelmeire való tekintettel kezelni. Könnyedén és tapintatosan egyengetnek javaslatokat és csoportbeszélgetéseket. Barátkozóak, népszerűek, együtt érzők. Fogékonyak a dicséretre és a kritikára. Szeretnek támogatni másokat, és képessé tenni őket a bennük rejlő lehetőségeik megvalósítására.
Stresszes helyzetben:
· Úgy gondolja, hogy nem bíznak benne, alulértékelik
· Úgy találja, hogy túl sok demagóg nézethez kell alkalmazkodnia, amit ízléstelennek talál
· Hajlamos önkritikusabb lenni
· Erősebben figyel a hitelességre és arra, hogy őszinte legyen magához
· Érzékenynek és értéktelennek érezheti magát, azt érzi, hogy képtelen megoldani a problémákat
· Tiltakozik, kirohan az összes követelmény ellen, amit vele szemben támasztanak
Stresszkezelési stratégiák:
· Találjon olyan támogató csoportot, akikkel beszélgethet a frusztrációiról
· Engedje meg magának, hogy a legmélyebb érzéseit és aggodalmait megossza azokkal a barátaival, akikben bízik
· Térjen vissza az alapvető értékekhez, és azok alapján állítson fel világos prioritást
· Írjon naplót az érzéseiről, és találjon valakit, akinek megmutathatja írásait


 

 


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.