Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tagxedo magyarul

2016.02.05

A Tagxedo egy rendkívül sokoldalú, ingyenes online szófelhő készítő program amellyel percek alatt változatos szófelhőket készíthetünk. A szófelhő generátor működését - a közelgő március idusa miatt - Petőfi Sándor Nemzeti dal című versével és a költő fényképének felhasználásával mutatom be.

A szófelhő program a tagxedo.com oldalról nyitható meg és használatához még regisztrálnunk sem kell. Kattintsunk itt a Create gombra és az online szófelhő készítő alkalmazásba jutunk. Középen egy mintakép fogad, a bal oldali menüben tudunk navigálni. A "Load" feliratra kattintva adhatjuk meg a feldolgozandó szöveget. Ezt feltölthetjük egy fájlból, de akár egy webcím is elég és a program átveszi az ott található szöveget. Mi most bemásoljuk a verset ide az "Enter text" mezőbe.... Már előzőleg megkerestem a verset az interneten, ezt most kimásolom és egyszerűen beillesztem ide.... majd megnyomom a Submit gombot. Elkezdődik a szöveg szófelhővé alakítása.... ha kész, zárjuk be az ablakot... és íme a mű, alapértelmezett formában... Most szabjuk testre a szófelhőt.

*** Lájkolja a videót, ha tetszik! ****

Ehhez a baloldali menüpontokat használhatjuk. A téma változtatásávál új színösszeállításokat kapunk.... A Font-ra kattintva különböző betűtípusokat próbálhatunk ki... Az Orientationnal a szavak rendezettségén változtathatunk... Az ALL-ra kattintgatva egyszerre változtathatjuk véletlenszerűen a beállításokat.... Ha valamelyik beállítást rögzíteni szeretnénk "lakatoljuk le" a lakatra kattintva. Ezek a nyilak azt jelzik, hogy választhatunk a beállítási lehetőségek közül. Ha például egy adott betűtípust szeretnénk, kattintsunk rá, és az egész szófelhő ebből a betűtípusból fog állni. ... A legérdekesebb rész azonban még csak most következik!

A Shape melletti nyílra kattintva egy képgyűjtemény jelenik meg, amelyből kiválaszthatjuk, hogy milyen alakúra szeretnénk vágni a szófelhőnket.... Pl. lehet ez egy szív... ha rákattintunk, máris átalakul a szókép. Arra is van lehetőség, hogy saját képet használjunk... én már előzőleg letöltöttem a netről Petőfi Sándor egyetlen ránk maradt fényképét,... most ezt feltöltöm ide, az "Add image" gombra kattintva.

A feltöltött kép bizonyos elemeit szerkeszteni lehet, hogy szóképünket finomhangolni tudjuk. A "Threshold" változtatásával szabályozhatjuk a fekete-fehér részek telítettségét, a "Blur"-el a területek elmosódottságát. Addig játszunk a beállításokkal, amíg a kívánt hatást el nem érjük.... Arra is lehetőség van, hogy a nem kívánt részeket eltüntessük... Ha kész, az Accept gombra kattintunk.... Az "Edit image"-ra kattintva további változtatásokat tehetünk a képen... ... és kipróbálhatunk mindenféle egyéb variációt.

*** Ossza meg a videót másokkal is! ***

A program érdekessége, hogy az összes változatot megőrzi itt a "History" menüpontban, úgyhogy bátran kísérletezhetünk, nem fog elveszni egy változat sem (... persze, csak addig, amíg a programban maradunk!).

Szófelhőnket többféle formátumban menthetjük el, oszthatjuk meg másokkal. Menjünk a "Save | Share" menüpontba.... Az "Image" fül alatt különböző méretben és formátumban statikus képként menthetjük el a szófelhőt. A "Web" fül alatt webes megosztási, beágyazási linkeket kapunk. Ezeket a mezőket csak akkor kell kitölteni, ha azt szeretnénk, hogy szófelhőnk megjelenjen a Tagxedo galériájában. Ha nem, akkor ezt a négyzetet pipáljuk be, majd nyomjuk meg a "Submit" gombot, és ekkor jelennek meg a webes linkek, vagy itt alul a beágyazási kód. Érdemes kipróbálni a többi lehetőséget is!

Van még egy szuper dolog a tagxedó szófelhő készítőben. A szófelhő interaktív, és az egyes szavak nem csak kinagyíthatóak, de rájuk is lehet kattintani. Alapértelmezésben a Google keresőben dobja ki a szót, de be lehet állítani egyéni URL-eket is, itt a "Word | Layout options" menüpontban, a "Word" fül alatt.

A példa kedvéért ezt a képet beágyaztam weboldalunkba, és úgy állítottam be, hogy rákattintáskor a magyar Wikipédiában mutassa meg az adott szót.

A Tagxedo tehát egy különlegesen sokoldalú szófelhő készítő program, ami az órai munkában is nagyon jól használható. Érdemes kipróbálni!