Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyszerű Tudatosságot fejlesztő gyakorlat

2011.08.12

Egyszerű - Tudatosságot fejlesztő gyakorlat.

Egy gyorsan és könnyen elvégezhető gyakorlat, melyet minden este lefekvéskor tudunk végezni. Időtartama: kb. 2 perc.

Hatása:

Az első időszakban segít, hogy a napközben történt eseményeket más szemszögből is megfigyelhessük, tudatosítsuk. Később megfigyelhetjük, hogyan változik meg általa a hozzáállásunk a körülöttünk lévő emberekhez, tárgyakhoz, a világhoz. Növeli az optimizmusunkat és nyitottságunkat, általa könnyebben észrevesszük a körülöttünk lévő szépséget és jóságot, s ez az észrevétel és értékelés segít, hogy mi magunk is jobbá, szebbé váljunk.

Gyakorlat:

Este lefekvés előtt üljünk le egy csendes helyen (akár az ágyban is lehet), kezünket tenyérrel felfelé tegyük a térdünkre, s gondoljuk végig az elmúlt 24 óránkat. Találjunk két olyan dolgot, mely örömmel töltött el minket. Lehet ez bármi, akár egy virág, egy másik ember mosolya, egy kedves gesztus, a csend, a lehetőség, hogy élünk, az univerzum, egy felhő, bármi. Csak az számít, hogy észlelésekor jó érzés áradjon szét bennünk. Ha megtaláltuk az elmúlt napunkban ezt a két dolgot, akkor gondoljunk rájuk erősen, s érezzük át ugyanazt az örömöt, amit megpillantásakor/tapasztalásakor éreztünk.
Képzeljük el, hogy ezt a két dolgot kihelyezzük a tenyerünkre, majd tegyük össze a két kezünket a mellkasunk előtt. Belégzés közben képzeljük el, hogy beáramlik a testünkbe az azokból sugárzó öröm és megtölt minket a hála, hogy lehetőségünk volt megtapasztalni azt. Mondjuk azt magunkban (vagy hangosan, ha úgy szeretnénk): "köszönöm".
Érdekes transzformáció, mely minimális erőfeszítést igényel, mégis mély hatása van. Érdemes kipróbálni!
Örömteljes napod legyen!

(forrás: www.aranyhegy.com)