Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szülő és segítő Boldogasszony

2014.12.27

Képek - Velemér - A béke szigete

A szülő és segítő Boldogasszony, mint fogalom nagyon is ismert a magyar néphagyományban, azonban a többi Boldogasszony ünnepünkkel ellentétben nincs kinevezett napja az évkörben.
A keresztény évkör logikáját követve (ami egymásra épülő események sora) ez a nap csakis december 25.-e. A december 24/25.-i fordulónappal örömmel jelenthetjük, hogy megszületett a fénygyermek.(Kinek-kinek, akár a sajátja, mint ahogy korábbi írásomban utaltam rá, hogy belső fénygyermekünk megszületéséről is szó lehet ezen időszakban)  Mellesleg a nap is délután már 1-2 perccel később megy le, úgyhogy a körülöttünk levő természet is egyre fényesebb egy picinykét.
A december 25.-e az nap, amikor a szülő nő és segítője (a bába, vagy idősebb nőrokon) is kicsit megpihenhet az átélt intenzív, boldogsággal teli, de igen fárasztó esemény után.

Az alábbi képekkel elkalauzollak benneteket az Vas megyébe az Őrségbe, tételesen Velemérre az Árpád kori templomba. Az első képen Gabriél, aki az élet forrásának őrzője és az öröm és gyermekáldás angyala jobbkezével megáldja a frissen szült anyát, gyermekét és az idősebb nőalakot, akiket az alsó képen láthattok.

A Veleméri templomból Gabriél képe: (Gabriél ezen minőségében BABBA, aki természetesen Mária is és ahogyan ősi Anyahitünk szerint  /Ük-Ó=UKKO a Yotengritből/ az ősanyára értjük. Itt azon minőségében, aki már nem szül, de bábáskodik még a bába felett is; nemcsak az újdonsült anya  és gyermeke felett.)

12.jpg
Ez az alábbi kép ugyancsak Velemérről: A szülő és a segítő Boldogasszony képe a gyermekkel  / Mettercia néven szokták emlegetni ezt a 3 személyes ábrázolást/:

11.jpg